Ministrul Finanțelor Publice (MFP), Florin Cîțu, spune că economia României și-a revenit în trimestrul trei, veniturile românilor sunt mai mari, iar puterea de cumpărare a crescut.
Cîțu spune că scenariul de bază al Guvernului, privind o revenire a economiei din trimestrul trei al acestui an, s-a concretizat.
Venitul mediu net în România a crescut față de anul trecut cu 7,8%, asta într-o perioadă de criză. Mă refer la septembrie 2020 raportat la septembrie 2019. În august era 7,6 creșterea, trendul se menține și pe luna septembrie. Rata inflației a continuat să scadă și a scăzut în aproape fiecare lună din acest an și am ajuns la un nivel al inflației care este cel mai mic din septembrie 2017 până acum”, a spus Florin Cîțu în ședința de Guvern de joi, citat de Mediafax.
Potrivit ministrului de Finanțe, anul acesta prețurile au continuat să scadă. Ministrul a mai precizat că și cifrele pentru producția industrială arată bine, fiind cinci luni de creștere pe acest segment.
Dacă punem în comparație venitul net cu creșterea cu 7,8%, vedem o creștere a puterii de cumpărare medie cu 5 puncte procentuale anul acesta. Inflația este 2,1% anualizată. Trebuie spus că producția industrială intrase deja în recesiune în 2019. Acum totuși avem 5 luni de creștere”, a precizat ministrul.
În privința veniturilor Bugetului General Consolidat, Florin Cîțu a spus că la 10 luni de zile, acestea sunt mai mari decât veniturile Bugetului General Consolidat pentru aceeași perioadă a anului trecut.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, tot joi, în ședința de Guvern, că România avea în plus, în luna octombrie, comparativ cu luna ianuarie, un număr de 15.150 de angajați activi, bilanț care confirmă revenirea economiei.
România avea mai mulți angajați în octombrie decât în ianuarie 2020
Violeta Alexandru a afirmat că a primit datele de la Inspecția Muncii, iar România are mai mulți angajați în octombrie decât în ianuarie 2020.
„Conform ultimelor informații puse la dispoziție de Inspecția Muncii, în baza interogării informațiilor din REVISAL, avem cu 15.150 de angajați activi în plus în luna octombrie față de ianuarie a acestui an. Acestea sunt într-adevăr semne încurajatoare”, a declarat ministrul Muncii.
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat, joi, regulamentul prin care distribuitorii de gaze naturale sunt obligați să finanțeze lucrările de racordare la rețea a clienților, urmând ca aceste costuri să fie recuperate ulterior, prin tarifele de distribuție.
Cu alte cuvinte, operatorul nu poate, potrivit noului regulament, refuza racordarea clienților la sistem și este obligat să finanțeze lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării consumatorilor aflaţi în perimetrul unităţii administrativ-teritoriale pentru care a fost concesionat serviciul public de distribuţie, informează Agerpres, care citează un comunicat al instituției.